Holdbarhed

Træ er et fantastisk materiale som holder i utroligt lang tid hvis man passer på det. Det kan pudses op og fornyes selv efter længere tids manglende vedligeholdelse. 
Det er dog også et organisk materiale som arbejder og ændrer sig over tid.

Hvis træet ikke bliver behandlet, får det typisk et flot sølvgråt skær som er træets naturlige beskyttelse mod solen. Hvor mennesker bliver brune af solen, bliver træ typisk sølvgråt. 

Herunder har vi lavet en liste der beskriver nogle af de udfordringer der kommer af at arbejde med et naturligt og skønt materiale:

Vindridser
Efter træet er fældet og opskåret begynder en langsom proces med udligne fugten i brædderne med den ambiente luftfugtighed. Bræddernes struktur ændrer sig som det naturlige vandindhold bliver fortrængt fra træet. Det kan give det der i fagsprog hedder en vindridse.

 

Vindridser kan udvikle sig med tiden til større sprækker. Det er en helt naturlig del af træets ældesproces og ikke en fejl i træet.

Ormehuller

Træet kan, mens det voksede havde fået mindre ormehuller. Træet vil naturligt omkranse og forsejle hullet. De kan vise sig i plankerne efter de er lagt men er ikke en fejl i planken men en del af træets historie.

Samlinger

Samlinger er hvor træplankerne mødes og særligt i smig kan træet, som det tørrer; trække, vride og give sig. Det kan give samlinger som stod snorlige da terrassen blev lagt og efterfølgende har fået en mere varierende afstand.
Det er en naturlig del af træets proces og man kan ikke planlægge hvordan det vil udvikle sig.

 

Man kan i design og tegnearbejdet planlægge stød-samlinger der er mindre følsomme overfor træets udvikling.

Ved samlinger i smig er risikoen der altid for at det kan give sig noget. Der er en helt naturlig del af træets proces og ikke en fejl på træet.

Stød og smig samlinger

Ved smigsamlinger kan man risikere at træet "åbner" sig og samlingen vil stå og gabe lidt. Det er ikke en fejl men kommer som følge at træet arbejder ændrer sig efter det er skåret til. 

Svind

Alt træ svinder og træets dimensioner ændrer sig efter det er lagt. Langs årerne er træets svind meget lidt, typisk under 0.3%. I træets bredde er svindet større og kan være omkring 3-4%.
Det kan ændre på terrassens udseende at mellerummene mellem plankerne efter første sæson er blevet større end det blev lagt. 
Mellemrummene ændrer bredde efter årets sæsoner og den almene luffugtighed. Når terrassen bliver lagt bliver mellemrummene mellem plankerne lagt efter et gennemsnit så plankerne ikke binder når luftfugtigheden er højest. 

Kontakt os

I er altid velkomne til at kontakte Kun Terrasser

 

  28 56 28 86
  kontakt@kun-terrasser.dk