Holdbarhed

Om at bygge med træ i det danske klima

Holdbarhed

Træ er et fantastisk materiale som holder i utroligt lang tid hvis man passer på det. Det kan pudses op og fornyes selv efter længere tids manglende vedligeholdelse. 
Det er dog også et organisk materiale som arbejder og ændrer sig over tid.

Hvis træet ikke bliver behandlet, får det typisk et flot sølvgråt skær som er træets naturlige beskyttelse mod solen. Hvor mennesker bliver brune af solen, bliver træ typisk sølvgråt. 

Spansk trappe

Funktioner

En af fordelene med en spansk trappe er at den fungerer glimrende som både bænk og som solseng. Med et par puder og nogle tæpper bliver den hurtigt forvandlet til at hyggeligt område, hvor man kan slappe af med hinanden, tæt på haven.

Man kan også dekorere og udsmykke den spanske trappe med blomster, krukker og andet, som kan være med til at pynte og inddele trappen i flere forskellige zoner. På den måde kan man være med til at guide gæsters færden på trappen og personificere træterrassen.

Herunder har vi lavet en liste der beskriver nogle af de udfordringer der kommer af at arbejde med et naturligt og skønt materiale:

Lette niveauovergange i højderne

Spansk trappe

Lette niveauovergange i højderne

Når din terrasse har en vis højde, er en spanske trappe en ideel løsning til at skabe en elegant og praktisk afgrænsning mod terrænet. I stedet for at ty til en traditionel lodret væg eller terrasseskørt kan du nyde fordelene ved en Spansk trappe, der tilføjer både funktion og æstetik til din udendørsindretning.

For det første giver en Spansk trappe dig en mere åben og indbydende atmosfære på din terrasse. Den skaber en visuel forbindelse mellem terrassen og haven, hvilket giver en fornemmelse af kontinuitet og integration med det omkringliggende landskab.

For det andet tilføjer den spanske trappe en dekorativ dimension til din udendørsindretning. Du kan vælge mellem forskellige materialer til trin for at skabe en trappe, der passer til dine præferencer og komplementerer resten af din terrasses design.

Vindridser

Efter træet er fældet og opskåret begynder en langsom proces med udligne fugten i brædderne med den ambiente luftfugtighed.

Bræddernes struktur ændrer sig som det naturlige vandindhold bliver fortrængt fra træet. Det kan give det der i fagsprog hedder en vindridse.

 Vindridser kan udvikle sig med tiden til større sprækker. Det er en helt naturlig del af træets ældesproces og ikke en fejl i træet.

Ormehuller

Træet kan, mens det voksede havde fået mindre ormehuller.

Træet vil naturligt omkranse og forsejle hullet.

De kan vise sig i plankerne efter de er lagt men er ikke en fejl i planken men en del af træets historie.

Samlinger

Samlinger er hvor træplankerne mødes og særligt i smig kan træet, som det tørrer; trække, vride og give sig.

Det kan give samlinger som stod snorlige da terrassen blev lagt og efterfølgende har fået en mere varierende afstand.

Det er en naturlig del af træets proces og man kan ikke planlægge hvordan det vil udvikle sig.

Man kan i design og tegnearbejdet planlægge stød-samlinger der er mindre følsomme overfor træets udvikling.

Ved samlinger i smig er risikoen der altid for at det kan give sig noget. Der er en helt naturlig del af træets proces og ikke en fejl på træet.

Svind

Alt træ svinder og træets dimensioner ændrer sig efter det er lagt. Langs årerne er træets svind meget lidt, typisk under 0.3%.

I træets bredde er svindet større og kan være omkring 3-4%.

Det kan ændre på terrassens udseende at mellerummene mellem plankerne efter første sæson er blevet større end det blev lagt.

Mellemrummene ændrer bredde efter årets sæsoner og den almene luffugtighed. Når terrassen bliver lagt bliver mellemrummene mellem plankerne lagt efter et gennemsnit så plankerne ikke binder når luftfugtigheden er højest. 

Fortæl os om jeres drømmeterrasse

Fortæl os hvad i går og drømmer om, og lad os kontakte jer og lad os gennemgå jeres projekt

Få tilbud på din nye træterrasse

Felter markeret med stjerne (*) er obligatoriske.